Każdy naród na świecie ma własne tradycje: począwszy od starodawnych rytuałów plemiennych, poprzez te ustanowione w pewnych historycznych okolicznościach, a na przyjemnościach w rozmaitych formach skończywszy. Jedną z nich – bardzo przyjemną, specyficzną i zawsze intrygującą – jest sztuka gotowania. Oczywiście najbardziej popularne narodowe dania są codziennością wielkich narodów. Moich dziewięć utworów ma za podstawę prawdziwe łotewskie przepisy z dawnych czasów – przekazywane nieustannie przez prababcie prawnukom... To prawdziwa łotewska kuchnia z głębokiej wsi, kuchnia łotewskich rodzin żyjących w głębokim związku z naszą dawną i bogatą kulturą. Według legendy na wielkich uroczystościach powinno być dziewięć dań na stole, by nadchodzący rok przyniósł zdrowie i bogactwo – stąd dziewięć części w moim utworze. Opisy każdej z nich sporządził słynny łotewski mistrz kuchni i smakosz Mārtiņš Rītiņš.
Andris Dzenītis